Екологічна ностальгія або куштуйте місцеве

Радянська звичка заготовляти «на зиму» продукти сьогодні здається смішною. Дійсно, навіщо закатувати в банки помідори й огірки, варити варення, компоти та джеми, якщо все це можна купити в магазинах? Звичайно, з домашньою консервацією магазинну не порівняти, але ж яким фанатом треба бути, щоб стерилізувати банки на гарячій парі!

Проте, нове — добре забуте старе, і на Заході наразі посилюється тенденція до споживання «натуральної їжі». Адепти нового руху «locavores» сповідують принцип «їж місцеве» — тобто, споживати треба продукти, вирощені у радіусі не більше ста миль від місця проживання.

Аргументи прості — по-перше, такі продукти збирають дозрілими й не обробляють консервантами для подальшого транспортування. По-друге, через відсутність того ж таки транспортування, екологія менше страждає. По-третє, продукти свіжі й натуральні, що покращує здоров’я. І насамкінець, це дешевше.

Але ідеологія прихильників «locavores» глибша — більшість з них відмовляються від «закородонних» продуктів ( на кшталт апельсинів, оливок чи манго для мешканців Великої Британії), відкриваючи «свої».

Більше того, деяків різновиди зелені та овочів вирощують самі — у спеціальних скляних колбах, наповнених землею,  такі «букети» ростуть прямо у квартирах, створюючи неповторний дизайн. Також «грядки» розбивають на дахах висотних будинків (наприклад, у Лондоні), терасах та балконах, і навіть на старих баржах, що стоять на «вічному приколі» по берегах річок, що протікають через місто.

Від такого «нового руху» виграють насамперед місцеві фермери, а також продавці насіння, рослин та різноманітних навчальних посібників , книг  та журналів, на зразок нашого «Огородника».

Що ж, якщо так проявляється феномен «back in USSR» , то хай краще це відбувається в «екологічному вигляді» і десь у далекій Британії…

За інформацією  Компаньон.

Оставьте коммент.

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *